uawifima.ru

Lesní kočka: způsob života evropské divoké kočky

Lesní kočkaDivoká kočka

prakticky se neliší od obyčejných mongrelských koček, proto není tak snadné je rozlišit. Navzdory nevelkým rozměrům je lesní kočka poněkud hrozivým dravcem.

Chytré zvíře může napadnout divoký a domácí malý skot, stejně jako mladý srnčí jelen. Na řekách, když voda přechází do recese, dravce zachycuje obyvatele řeky: raky a ryby.

Způsob života evropské divoké kočkyPokud lesní kočka ospravedlňuje své bydlení nedaleko lidí, kteří mají farmu, je zaručeno zmizení drůbeže a ve velkém počtu. Zpočátku stanoviště kočky pro střední a západní Evropu. Od Baltského moře až po Anglii v severní části. V jižní části byla rozdělena do následujících zemí: Kavkaz, Balkánský poloostrov, Malá Asie, Španělsko a Itálie.

Západní část SSSR byla severovýchodní hranice šíření lesní kočky. K dnešnímu dni populace klesá, tento druh koček žije na Kavkaze, v jihozápadní Ukrajině, ve východní a západní Evropě.

Vzhled dravce

Životní styl divoké kočkyVe vzhledu jsou lesní kočky podobné obyčejným šedým kočkám. Je pravda, že je větší než jeho domácí zástupci. Parametry:

  • délka samice je 70 cm a samci jsou 90 cm;
  • Hmotnost samic se pohybuje okolo 6 kg a muž není menší než 7 kg.

Divoké kočky to mají vzhled:

  • tělo husté a svěží;
  • Uši nejsou kartáč na okrajích, trojúhelníkového tvaru a mírně kulaté, jsou poměrně široce, ale na okrajích jsou malé chloupky;
  • nohy vysoká, ale trn podlouhlý;
  • Claws na tlapkách zatahovat;
  • před očima je blikající membrána, je potřeba jako ochrana proti poškození;
  • Zuby mají ostrý vzhled s takovou strukturou, že oběť může být chycena a držena;
  • molary jsou potřebné pro žvýkání;
  • dlouhý knír;
  • jazyk má malé křivky papily, kterými je vlna drážkovaná.

Životní styl

Životní styl divoké evropské kočkyEvropská lesní kočka žije v otevřených prostorách Kavkazu, jihozápadní Ukrajiny, východní a západní Evropy. Skvělé místo pro život divoké kočky je považováno za vzdálené od civilizace smíšených lesů. Pokud dravce vybírá hornatý terén, pak se usadí v nadmořské výšce 3 kilometry nad mořem.

Nechce si dělat výlety za deštivého počasí a bláta, respektive lesní kočka čeká v přístřešku, dokud se počasí nezlepší - může trvat déle nebo víc. Převážně aktivní v noci. Lov evropských koček začíná za úsvitu nebo při západu slunce. Ne každý pozemský pronásledovatel může zachytit toto pozemské dravce, protože se může schovat mezi skalami, stromy a dokonce i vodou. Mimochodem, lesní kočka má schopnost plavat, nicméně, neochotně vylétá do vody, i když je v nebezpečí z větších dravců.

Smysl pachu evropské kočky není příliš rozvinutý, a proto se spoléhá na lov zraku a sluchu. Zkrášlit divokou kočku je velmi obtížné, nedobrovolné podmínky procházejí velkými obtížemi. Mývání v šelmě je chraplavé a nízké. V opačném případě jsou emocionální hlasové návyky totožné s obyčejnými domácími kočkami: syčení, šňupání, purring.

Habitus evropské lesní kočky

Habitat divoké evropské lesní kočkyZ přírody jsou lesní kočky jediné. Shromažďují se pouze tehdy, když začne sňata. Žijí v záplavových oblastech o rozloze až 2 hektary av horské oblasti zaujímají plochu 60 hektarů.

Tato zvířata označují své území tajemstvím žláz, čímž jasně ukazují, že je pánem této země. Během jízdy mohou muži opustit svůj domov na dlouhé vzdálenosti při hledání ženy.

Lesní kočka obvykle vybírá jako obydlí dutinu zchátralého stromu v nízké nadmořské výšce. Ale ve skalnaté hornaté oblasti se usadí v jezeře nebo liščích dírách, a také ve štěrbinách mezi skalami. Pokud je lesní kočka v nebezpečí a navzdory skutečnosti, že kolem něj jsou stromy, upřednostňuje jako úkryt průsvitnou jamku. Pro dočasné přístřešky, hustě tkané větve jsou vhodná prohlubně pod útesy a malé jámy.

Evropská divoká kočka pro odpočinek v povodních nalezne takové lokality: volavky opustí hnízda a rozvětvené stromy. Pro reprodukci je dutina lemována ptačími pery, suchými listy a trávou.

Dieta divokých koček

Divoká kočková stravaV popředí jsou volle a myši používány pro výživu, vodní ptactvo a kuře je sekundární stravou. V horách preferuje lovit jitroce, bažanty, kohouty, doliny a veverky. Na pláních jsou jako kořist vybráni muškát, krysy, ptáci pastevců a různé kachny. Když začíná doba chovu ptáků, kočky zaútočí na velké množství hnízd, pustou, chytají kuřata a konzumují vejce.

Lesní kočky dobře lovené zajíce. Ve vodě uloví ryby a raky.

Evropská lesní kočka nesvítí ve velkých rozměrech, ale představuje vážnou hrozbu pro mnoho zvířat. Křečci a krysa-pasyuk se často stávají večeří dravce, přestože ne každý pes může zaútočit na tato zlí zvířata. Na farmách pro chov nutria, kočka může pravidelně navštěvovat a ukrást mladý růst. Tito dravci mohou snadno napadat ermine a kuni zvířata - fretka, lasička, ermine. Někdy martens v zoufalé porážce porazit nezkušenou mladou kočku.

Lov divoké kočky

Lov divoké evropské kočkyKočky loví před západem slunce, asi 2 hodiny před zmizením slunečního kruhu. Uprostřed noci si můžete dát trochu odpočinku a při úsvitu opět hledáte kořist. Skrývá se v záloze, čeká a nepřesáhne dva nebo tři skoky se vzdáleností tří metrů.

V případě, že se jedná o divokou kočku, nesleduje svou kořist.

Úspěšně loví hlodavce, Čeká na ně, dokud nevyjde z jejich díry. Při lovu v záplavách divoká kočka využívá strom s nízko visící větví nad vodou, když kachna plácne, dravce dělá silný skok na zádech nebo chytí kořist s tlapkou.

Jsou kuny, může skočit do vzduchu ve velké výšce z jednoho stromu na druhý, takže proteiny, ze kterých je velmi obtížné uniknout. Pokud je kořist malý, dravce produkuje zachycení tlapky a zabije se zakousnutím v okcipitální části hlavy. Při útoku velkých zvířat, pomocí jiné taktiky - skáče na zádech a kousne si krk celou svou silou. Páry lesní kočky jsou ostré, proto je obtížné je vypustit.

Divoká kočka je nenasycené zvíře. Norma pro něj je - 10 myší nebo potkanů ​​denně, a pokud je v zajetí, může spotřebovat v průměru 900 gramů masa. Lesní kočky jedí stejným způsobem jako domácí kočky, skrčené na zadních nohách, ale nedávají si přední tlapy na zem. Kočka není přizpůsobena k roztržení jídla, a to pomocí bočních zubů.

Doba chovu

Reprodukce lesní kočky se nekoná více než dvakrát po celý rok. Gon začíná v měsících leden a březen. V takovém období zvířata označí své území a vydávají hlasitý, truchlivý výkřik. Muži začnou konvergovat ve skupinách, aby měli ženu, začnou se mezi sebou silně bojovat.

Obvykle žena, v průměru porodí 4 koťata, jsou pokryty malým chmýřím a zcela bezmocné. Kočičí vrhy se liší barvou od dospělých: na zadní straně jsou široké pásy a hnědé skvrny, nohy a ocas jsou pokryty vodorovnými pruhy.

Vzdělávání mladých lesních koček

Muži se nepodílejí na výchově potomků, tento úkol je přidělen ženě. Materský instinkt ženy je velmi rozvinutý, koťátka dlouho nezanechává, plně chrání proti útokům různých dravců, jako je ermine a fretka. Pokud jsou potomci v nebezpečí, kočka hledá nový klidný úkryt.

Krmí je mlékem po dobu 4 měsíců, ale již 45. den mohou mladí jíst maso. Během této doby vystupují koťata ze svého bezpečného domova, kde hrají, běží a šplhají stromy - to je běžné pro všechny mladé dospělé. Pokud vidí nebezpečí, tiše se skrývají a nehýbejí se. V 60. dne od narození koťata vydělávají lovecké výpravy s matkou a za 90 dnů začínají oddělovat a samostatně lovit.

Oponenti lesních koček

Kočky mají také nepřátele a nemnoho. Zvířata loví z času na čas. Nejnebezpečnější jsou šakal, vlk a liška. Ale tito velcí dravci jsou téměř schopni chytit domácí kočku, nemluvě o divokých Dodgers. Trasován pozemskými predátory, okamžitě stoupá vysokými stromy a stává se jim nepřístupným.

Nejhorší hrozbou pro tuto populaci je zmizení lesů. Ve většině evropských zemí již kvůli omezení lesa kočka lesní již není. V červené knize Běloruska je divoká kočka považována za zmizelý druh. V Litvě se stále zachovává, ale při rozšíření populace jsou velké problémy. V polovině 80. let v Moldavsku nebylo více než 70 vzorků.

Není to tak dávno, divoké kočky distribuován po celém území Ukrajiny, ale dnes je v Karpatech a horách v nadmořské výšce 1300 metrů Karpat - jeho číslo nepřekročí 400 osob. Pravděpodobně to bylo zachováno v ústí Dunaje.

Sdílet na sociálních sítích:

Podobné
Jak žije ocelot, udělá z něj domácí kočku?Jak žije ocelot, udělá z něj domácí kočku?
Černý leopard: popis druhu, kde žije, způsob chováníČerný leopard: popis druhu, kde žije, způsob chování
Jak správně určit věk kočky nebo kočkyJak správně určit věk kočky nebo kočky
Proč kočky milují valerianu a jak to funguje na kočkách?Proč kočky milují valerianu a jak to funguje na kočkách?
Barkhanská kočka: popis pískových kočekBarkhanská kočka: popis pískových koček
Divoká kočka: co je on?Divoká kočka: co je on?
Amur lesní kočka a moderní realityAmur lesní kočka a moderní reality
Nejstarší kočka na světě - držitelé záznamů knihy GuinnessNejstarší kočka na světě - držitelé záznamů knihy Guinness
Jaká je jedinečnost tříbarevné kočky a kočky. Známky o nichJaká je jedinečnost tříbarevné kočky a kočky. Známky o nich
Největší kočky na světě a jejich historieNejvětší kočky na světě a jejich historie
» » Lesní kočka: způsob života evropské divoké kočky